Hoppa till sidans innehåll

Projekt "Alla på snö"


Alla på snö

Alla på snö – rätten till snöglädje för alla barn

Alla på snö är en satsning på att göra snölek och snöupplevelser under skoltid till en självklar rättighet och möjlighet för alla barn i Sverige, oavsett bakgrund och förutsättningar. Vårt vinterklimat ger fantastiska möjligheter till lek, rörelse, friluftsliv – med snö som glädjekälla.

Alla på snö har som vision att göra snöglädje till en rättighet för alla fjärdeklassare, oavsett bakgrund och förutsättningar. Ge dem möjlighet att prova på och utforska allt det roliga, sköna, inspirerande, fartfyllda och häftiga med snö. Utmana och använda sin balans och smidighet. Njuta av fartvinden, växa med ökad skicklighet. Bli skönt trött av både fysisk ansträngning och koncentration

Kostnadsfri snöglädje

Snöglädje är känslan av att uppleva snö för första gången – i livet eller för säsongen. Visionen blir verklighet genom arrangemang där barnen får kostnadsfri tillgång till utrustning, snöanläggningar och vägledning för att utforska snöglädje. Allt under trygga och lekfulla former, utifrån varje barns egna önskningar. Och med stöd av lärare och ledare som utbildats i att leda och coacha på snö.

Oavsett var barnet hittar sin snöglädje – på skidorna, snowboarden i pulkan eller helt enkelt i upplevelsen av vinternaturen – ska Alla på snö bidra till att ge fler barn och nya generationer en lustfylld och livslång relation till snö. Snöglädje som en självklar del av en aktiv livsstil.

 

Bakgrund

Alla på snö startades som ett pilotprojekt 2009–10 i Norrköping då elever i årskurs 4 fick möjlighet att prova utförsåkning, längdåkning och pulkaåkning på en skidanläggning under en skoldag. Projektet initierades av Svenska Skidrådet, en stiftelse som vill bidra till att öka intresset för vinteraktiviteter på snö.

Sedan dess har Alla på snö utvecklats till en långsiktig rikstäckande satsning som drivs av Svenska Skidförbundet, i samarbetet med Svenska Skidrådets organisationer Friluftsfrämjandet, SLAO (Svenska liftanläggningars organisation), GIH/SKISU (Skidåkning i skola och universitet) Svenska Skidlärarföreningen och kommuner, skidklubbar, lokalavdelningar samt vintersportanläggningar.

Alla på snö-dagar under 2018

Under 2018 kommer Alla på snö att genomföras i olika kommuner och anläggningar, Svenska Skidförbundets klubbar och föreningar är med på plats och genomför dagarna med eleverna.

Örnsklödsvik, Åsbacken vecka 6
Uppdaterad: 18 OKT 2017 23:16 Skribent: Peder Sjöberg

  

 

 

 

Postadress:
Friska Viljor AK - Skidor
Slalomvägen 20
89130 Örnsköldsvik

Kontakt:
Tel: 066016720
Fax: 066013045
E-post: This is a mailto link

Se all info