Hoppa till sidans innehåll

Följ sidan "Nyheter"

Fyll i namn och e-postadress nedan för att följa denna sida. Ett e-postmeddelande kommer då att skickas till dig när något nytt publiceras på sidan.

Nyheter


2017-12-11, Snöläggning v.50

En köldknäpp på ingång. Slang är kopplad och vi är redo för att starta vid 21-tiden imorgon kväll den 12/12. Ser ut att bli ett dygn med kyla och utnyttjar vi denna så är vår bedömning att barnbacken kan bli klar! Blir varmare väder någon gång under natten mot torsdag där vi sannolikt måste stänga ned som det ser ut nu. Mot helgen kan vi förhoppningsvis fortsätta med teknik-backen då det för närvarande ser ut att komma mer kyla enligt liggande prognos.

Schema läggs ut som tidigare med principen "först till kvarn". Se till att fylla alla pass och rekommendation till alla nytillkomna är att komma och besöka Åsbacken under snöläggning för att se hur det går till på plats. Länk till snöschema finns här:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/11JQrK-ed-paK4mywvZ0ZwPWuiosbro9MScnPWXZkvWM/edit#gid=0

2017-12-04, Snöläggning v. 49

Undertecknad är bortrest på tjänsteresa dennna vecka och har inte möjlighet att göra schema.Vi försöker därför med principen "först till kvarn" denna gång och hoppas att vi kan fylla alla pass på detta sätt.

Puffar även återigen för önskemål om hjälp där 1-2 medlemmar kan tänka sig att administrera snöläggningsschemat för att avlasta och göra en bra insats.

Använd kalkylarket i google och skriv in era tider direkt, alla som har länken kan ädministrera arket och ändringar sparas direkt online.

Målsättning är att lägga ett schema för hela veckan. All slang är kopplad och det ska "bara" vara att köra igång om vi får kyla. Personal på plats fr.o.m idag och de kommer köra dagspassen denna vecka, resten måste vi fylla med föräldrar/frivilliga.

Lycka till! /Henrik 076-815 59 14

https://docs.google.com/spreadsheets/d/11JQrK-ed-paK4mywvZ0ZwPWuiosbro9MScnPWXZkvWM/edit#gid=0

 

2017-11-19, Snöläggning

 

Då är det äntligen dags att börja lägga snö i Åsbacken!

Vi planerar ut ett schema för kommande dygn enligt bifogad länk. Osäker prognos i dagsläget, förändringar kan komma att ske med kort varsel.

Planen är följande: 

 

 • Start snöläggning måndag kväll den 19/11, kl. 17.00.
 • Vi börjar med barnbacken.
 • Vi bedömer f.n. att det borde vara möjligt att köra till tisdag kväll den 20/11, men schemalägger till onsdag kväll ifall vi har flyt med kylan. Det ser sedan ut att bli milt mot helgen så håll uppsikt och var uppmärksam ifall något inte verkar fungera som det ska.
 • Vi har begränsat med resurser och kommer därför vid detta tillfälle att köra snö med en person per pass. Till varje pass finns en person med jour som man kan ringa ifall man får problem eller behöver hjälp.
 • Rekommenderar starkt att de som aldrig varit med på snöläggning att göra ett studiebesök under dessa dagar för att få se produktionen live. Vi behöver allas hjälp under snöläggningsperioden för att möjliggöra vår verksamhet.
 • Vid uppstart har jag satt ett antal namn, kan någon inte komma – låt oss snarast veta så att vi kan planera om.
 • Om vi ser att temperaturen stiger och medför att vi måste avbryta tidigare så kan vi komma att behöva hjälp på kort varsel. Tacksam för att de som kan då ställer upp och tar rätt på prylarna så att det går fort och vi minimerar risken för skada.
 • Som vanligt, se upp i backen och jobba säkert!  

Länk till schema:

 https://docs.google.com/spreadsheets/d/11JQrK-ed-paK4mywvZ0ZwPWuiosbro9MScnPWXZkvWM/edit#gid=0

Avslutningsvis ett önskemål om administrativ hjälp:

Från styrelsens sida finns ett önskemål om att 1-2 medlemmar skulle kunna ta över och administrera snöläggningsschemat under denna säsong. Det handlar inte om att planera snöläggning och aktiviteter kring detta, utan mer den praktiska schemaläggningnen och att ansvara för att få ut informationen till medlemmar och personal. Ifall intresse finns att bidra med en praktisk men viktig detalj så tveka inte att höra av er till Henrik för mer information.  

 

2017-11-10, Information Klubbläger v.46

Nu närmar det sig klubbläger i Björnrike, Vemdalen! Snöprognosen är f.n. osäker, men vi håller löpande kontakt med Skistar om snöläge och möjlighet för lägrets genomförande. Så fort ny info kommer så meddelas det vidare! Se bilagda dokument för information.

FV Alpina genom Henrik

klubblager-2017_w46_171110.pdf

Boende_FV_Klubbläger_v.46.xlsx

klubbläger_2017w46.pdf

 

2017-11-07, Information Skidbytardag och arbetsdag 3

På lördag den 11/11 har FV sin årliga skidbytardag mellan kl. 10.00 - 15.00. Vi ser gärna att så många som möjligt kommer och hjälper till då det brukar vara ett välbesökt arrangemang och en fin källa till inkomster för klubben.

Då vi ändå viker denna dag för FV så ska vi även försöka göra några åtgärder ute i backen. Kvar att fixa är bl a att byta några komponenter på liftarna, bygga en ny fördelningslåda, provtrycka vattenledningen (vi har en misstänkt läcka i fördelningshuset som vi eventuellt behöver åtgärda) samt lite allmänt småfix. Snart är kylan här så vi vill vara så redo som möjligt då det väl är dags att starta kanonerna.

Som allmän information kan meddelas att vi är i full gång med intervjuer och rekrutering av säsongspersonal. Vi har nyligen haft ett bra möte med kommunen, skolorna och Svenska skidförbundet för att planera upp säsongens återkommande event "Alla på Snö" som går av stapeln v.6. För detta ändamål har vi dessutom erhållit 30 par (!) nya ungdomsskidor till backen som vi fått för att genomföra evenemanget. Fantastiskt bra jobbat av Ann-Louise med detta arrangemang!

Nu hoppas vi vidare på att kylan kommer på allvar till oss och även Vemdalen så att vårt klubbläger kan genomföras enligt plan under helgen v.46. Det verkar f.n. som att de kör snökanoner i Vemdalen och lite natursnö har fallit. Bara hålla tummarna att det håller i sig. Separat information om detta kommer i dagarna, håll ut!

 

2017-10-10, Information Arbetsdag 2

På lördag den 14/10 är det dags för nästa arbetsdag i Åsbacken. De arbetsuppgifter som ska lösas denna gång anges nedan. Samling kl. 9.00 och vi beräknar hålla på fram till ca 15.00.

1. Montera nya rör Teknikbacke Material finns på plats. Rör dras upp med ”Järnhäst”. Verktyg: Blocknycklar, spett, block m.m. 2. Turistbacke, åtgärda temporär fixering av rör Verktyg: Rör, klammer, slägga, spett. Lars N/Henrik vet var platsen är.

3. Fortsatt slyröjning

Röj från Fördelningslåda en gata mellan stigen i Teknikbacken mot liftspår/staket. Här ligger en elkabel bitvis ytligt så se upp. Röj även runt vattenledning som ligger ytligt i Teknikbacken. Röjs för att robotklippare ej kan köra där. Platser markerad med käppar.
Behov: Röjsågar, räcker med 2 st denna gång, ta med ni som har. Gräsklinga räcker. Bensin: OBS! 2-takt, oljeblandad finns i garage

4. Fördelningslåda första avsteget Måste bytas ut, hitta smart lösning inför kommande vinter

5. Btg-fundament, nytt i Turistbacke

Hamnade lite för högt. Fyll på med material så att det inte sticker upp för mycket ur backen. Extra jordspadar behövs.

6. Kompressor Funktionstest, kolla att vi får luft överallt. 

7. Spola ur och provtrycka vattensystem Funktionstest, renspolning och provtryckning för kontroll att allt är tätt 

8. Fixa staket mellan Teknikbacke och Liftspår Virke finns på toppen Teknikbacken.

9. Byta defekta hjul i stora/lilla lift

10. Röja Teknik 2:an Röj nedfart, här behövs röjsåg med sågklinga.

11. Kran/Ventil vid ändpunkt Teknikbacke, vart är den?
Denna är borta, kan den ligga i förråd eller sitter den på rörstammen någonstans, söks och hittas förhoppningsvis på lördag den 14/10.

12. Övrigt

Släpvagn för skräp
Fettspruta till pumphus
Se över belysning pumphus
Svetsa fast grillgaller på grillring
Nytt element till liftstuga

 

Välkomna!

 

 

2017-09-25, Information Arbetsdag 1

På lördag den 30/9 har vi arbetsdag i Åsbacken. De arbetsuppgifter som vi vill lösa på denna och nästa arbetsdag den 14/10 finns listade nedan. Samling 9.00 och vi siktar på att vara klara ca 15.00. 

Vi kommer att ordna lunch (pasta m. köttfärssås el. liknande) under dagen för alla som kommer och jobbar, anmäl gärna i förväg till Henrik så vi vet ungefär hur mycket mat vi ska fixa.

Även i år kommer vi hyra in robotklipparen för att klippa nedfarter, men på de ställen där denne ej kommer åt måste vi röja med röjsåg. De som har en sådan får gärna ta med. Bensin, 2-takt finns i backen. 

Även bra om någon kan ta med sig en släpvagn så kan vi passa på att köra något lass till soptippen.

På höstens ambitiösa att-göra-lista står följande: 

1. Montera nya rör Teknikbacke
Material finns på plats. Rör dras upp med ”Järnhäst”.
Verktyg: Blocknycklar, spett, block m.m. 

2. Turistbacke, åtgärda temporär fixering av rör
Verktyg: Rör, klammer, slägga, spett. Lars N/Henrik vet var platsen är.

3. Slyröjning

 • Liftspår stora lift, under vändhjul bergstation, runt vatten/luft-ventiler på Turist/Teknikbacke
 • Liftspår barnlift och runt slangbod brunn m.m.
 • Runt klubbstuga och där behov finns.

4. Montera snökanoner barnbacke och Teknikbacke (se skiss nedan)
Kanoner finns i förråd (monteras, sätt i munstycken, men koppla ingen slang). Skiss på uppställning kommer att finnas på plats. 

5. Markera betongfundament i nedfarter samt elkabel i Teknikbacke
Märks ut med käppar så att robotklippare ej kör över dessa 

6. Fördelningslåda första avsteget
Måste bytas ut, hitta smart lösning inför kommande vinter

7. Btg-fundament, flytta från Teknikbacke höger till Turistbacke
”Järnhäst” för att dra fundament. Spade, spett för att gräva ned på anvisad plats.

8. Kompressor
Funktionstest, kolla att vi får luft överallt. 

9. Spola ur och provtrycka vattensystem
Funktionstest, renspolning och provtryckning för kontroll att allt är tätt 

10. Fiberduk och fyllnadsmaterial till framtida grillplats utanför skidbodar
Material finns sannolikt ej på plats till den 30/9.

 11. Fixa staket mellan Teknikbacke och Liftspår
Virke finns på toppen Teknikbacken.

 12. Skräp till soptipp
Bra om någon kan ta med släpvagn och köra till soptippen.

13. Röja Teknik 2:an
Röj nedfart, här behövs röjsåg med sågklinga.

Välkomna!

 barnbacke_2017.pdf

TEknikbacke_2017.pdf

 

 

2017-09-20, Uppstart säsongen 2017/2018 och
information om SkistarAll

Det är nu dags att börja planera och ställa inför kommande säsong. Vi har lagt ut ett antal aktiviteter där vi hoppas på så god uppslutning som möjligt för att färdigställa Åsbacken inför vintern.

V.v. notera nedan datum för arbetsdagar och klubbaktiviter under hösten:

 • Arbetsdag 1: Lördag 30/9, 9.00 - 15.00 ca
 • Arbetsdag 2: Lördag 14/10, 9.00 - 15.00 ca
 • Årsmöte / Föräldramöte: Prel. 26/10, kl. 18.30
 • FV Skidbytardag: Lördag 11/11 (Inlämning 6-8/11)
 • FV Klubbläger Björnrike, Vemdalen U10-U16: 17-19/11 (avfärd ca 17.00 den 16/11 på kvällen)
 • ÅSF-läger helgen v. 48 för U12-U14
 • Fartläger U12-U16 helgen v.49 Fredag-Måndag, vi har fått inbjudan via Härnösand. Separat anmälan krävs, kontakta Henrik eller Marcus vid intresse för mer information.

Mer detaljerad information om respektiva aktivitet kommer senare, men notera datumen och välkomna till en ny säsong!

SkistarAll

FV:s aktiva medlemmar har fått möjlighet att köpa säsongskortet SkistarAll som gäller i alla Skistars anläggningar under säsongen 17/18.

OBS! Erbjudandet för alpina klubbar gäller endast under en kort period där man beställer och betalar sitt säsongskort online via skistar.se mellan den 25-30/9.

För aktiva ungdomar utgår en särskild rabatt på detta säsongskort. Du som är intresserad, hör snarast av dig till Henrik Lindgren, tel. 076-815 59 14 för mer information och rabattkod (vi får ej publicera denna).

De träningsläger och tävlingar under kommande säsong som ingår i Skistars anläggningar är FV:s klubbläger (Björnrike), ÅSF-läger (Vemdalen), Vemdalsslalom och Guldhjälmen.

https://www.skistar.com/sv/skipass-skidakning/skipass-sasong/

 

 

 

 

 

 

 

2017-05-19, Arbetsdag Lördag 20/5

Hej!

Då är det dags att stänga Åsbacken för säsongen, vi kör lördag 20/5 kl. 9-15 ca.

Saker som står på att-göra listan är följande:

 • Hänga av byglar stora/lilla lift.
 • Byglar till förråd och hängs upp
 • Smörja lift och byglar. Fettsprutor finns i garage. OBS! fallskyddssele skall användas för arbete på portaler (finns i garage). Säkerhetslinor dras ut för att förhindra oönskad start av lift under pågående arbete.
 • Byta ut dåliga ”linhängare” (reserv och verktyg finns i garage)
 • Rörledning Teknikbacke. Ta bort trasiga rör. Återmontera med hela rör. Säkerställ att vi har hel rörledning uppifrån och ned. De rör som sedan saknas kan vi sen beställa och montera till hösten.
 • Det sitter en temporär förankring av rörledning i turistbacke (f.n. fixerad med spännband), gör åtgärd så att detta fixeras permanent.
 • Ta bort B-nät vid liftspår (3 st), tas till nätförråd.
 • Plocka bort skräp i och omkring anläggning.
 • Ställa in all snösprutningsutrustning i förråd, plocka bort ev. munstycken ur kanoner och lägg i avsedda lådor i garage
 • Järnskrot utanför förråd för snökanoner/liftbyglar. Släng i speciell sopcontainer som nu finns i Åsbacken. Mycket järnskrot finns även i garage och förrådsbyggnader. Passa på att slänga även detta.
 • Käppar sätts i fundament för snökanoner som förhoppningsvis tinat fram…
 • Stänga element och ta in element från fördelningslåda första avsteget
 • Vattenkranen i köket är dålig, se över och se vad som behöver göras för att fixa detta.
 • Ställ undan möbler m.m. som står ute.
 • Plus en del annat som vi kommer på under dagen.

Hamburgare och fika serveras i backen. Rekommenderar vidare oömma kläder, rejäla skor, och arbetshandskar. Kan vara klokt om någon även kan ta med en släpvagn för eventuellt behov av färd till soptippen.

 

Välkomna!

 

2017-04-28, Avslutning och "Det som göms i snö kommer upp i tö"

En trevlig avslutning med bowling, hamburgare och pokalregn över FV:s duktiga åkare har nyss genomförts. Vi fick till slut en rekordlång säsong där vi nu avslutar med sista träning den 1/5!

Redan nu blickar vi fram mot nästa säsong och tänkte fortsätta lite till innan det blir sommar på allvar. Rita därför in lördagen den 20/5 i er kalender där vi ser till att förena nytta med nöje. 

Välkomna!

https://drive.google.com/file/d/0B7dmX_3cwcJjeGc3c3U3Vlh6X0U/view?usp=sharing

 

2017-02-20, LVC och Paradisracet den 25/2

På lördag den 25/2 arrangerar vi LVC-kval och Paradisracet i Åsbacken. Information och tävlingsorganisation finns i nedan dokument (2 st, ett med organisation och ett med info och tider för dagen).

Vi samlas 07.00 i Åsbacken på lördag morgon för att ställa iordning arenan inför dagen. Om det är så att det finns någon som inte är upptagen för en uppgift på listan, hör gärna av er till Henrik eller Lotta då vi behöver reserver under dagen ifall någon blir sjuk eller faller ifrån. Nu hjälps vi åt att fixa en rolig dag för alla åkare - Välkomna!

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1qW5eArmO-J4dGPEjRuj_uNfNc2iOdG5B9G1WXr2rUA4/edit#gid=0

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1q4OxqNmGrrs5hfC1I3x0izeIChua6JGlg5a128Gm7pQ/edit#gid=0

2017-02-15, Uppföljningsmöte LVC och Paradisracet

Nytt tävlingsmöte den 16/2 kl. 19.30 i Åsbacken inför LVC och Paradisracet. Punkter att behandla enligt nedan dokument:

 

2017-02-09, LVC och Paradisracet 

Friska Viljor anordnar deltävling 4 för Lilla Världscupen med Paradisracet i Åsbacken den 25/2. Ett trevligt arrangemang där vi gästas av åkare från vårt distrikt och vi kan se fram emot ett 60-tal tävlande i klasserna U8-U16. En fin möjlighet att få visa upp Åsbacken från sin bästa sida och även ett arrangemang som kan generera lite intäkter för klubben. Vi kommer här att behöva bemanna ett antal roller och en preliminär lista med organisation återfinns på nedan länk. Ett första möte har också hållits med tävlingskommittén och i de bifogade minnesanteckningarna kan ni läsa in er på vad som sas då.

Viktigt! Om du har fått en roll, men inte kan vara med denna dag, v.v. meddela Henrik eller Lotta så kan vi försöka hitta en ersättare så fort som möjligt. Tack på förhand!

 

https://docs.google.com/document/d/1dlgMDnsJ9kWTh60jPoDThsoq8rbtglu7DPQuE45Odsk/edit

2017-01-17

Kiosklistan, försök att byta med varandra i första hand annars ring:

Ann-Louise Säfström 070-3720088, eller Christina Dahlqvist 070-3883835

 

 

Måndag

Tisdag

Onsdag

 

Torsdag

Fredag

v.

kl 18:00-21:00

kl 18:00-21:00

kl 18:00-21:00

 

kl 18:00-21:00

Stängt

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

       

 

     

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Christina

 

Ingrid Johansson/Ann-Lo

 

Ann-Louise

 

 

Lotta Westman

 

stängt

4

Annica Högdahl

 

Anna Bojlert/

Christina

 

Liselotte Uhlir

 

 

Magnus Sundqvist

 

Söderberg och Partner

Annlouise

Pierre

5

Ann-Louise

 

Carina Hedin

 

Henrik/ Karolina

 

 

Peo och Linda

 

Disco fredag

Ann-Louise

6

Peo och linda

 

Lars/ Ulrika, Dahlberg

 

Christina

 

 

        Ann-Louise

 

Stängt

7

 

Ann-Louise

 

Magnus och Josefin

 

Maria , Clas Engström

 

 

Anette Järvi

 

Stängt

8

Ann-Louise

 

Maria Åkerdahl

 

Annica Högdahl

 

 

 

Ingrid Johansson

 

Landstinget

9

Lotta Westman

 

Richard Sellgren

 

Liselotte Uhlir

 

 

Magnus Sundqvist

 

Disco fredag

Ann-Louise

10

Dag

Kväll

 

Dag

Kväll

 

Dag

Kväll

 

 

Dag

kväll

   

11

 

 

         

 

     

12

           

 

   

stängt

13

 

     

 

 

 

   

Påsk-smällen

14

           

 

     

15

           

 

     

2017-01-03, Växlande vindar och bister kyla på ingång

Drygt ett dygn har gått sedan start. 12 st kanoner går i Teknikbacken och 1 st i slutet av Turistbacken. Fortsatt flyt, men det gäller nu att vara uppmärksam på en ostlig vind som väntas under dagen. Under onsdagsdygnet kommer sedan en riktig köldknäpp som ser ut att kunna hålla i sig även under torsdagsdygnet. Risk för nedkylning av både snösprutare och utrustning, var försiktig och klä er ordentligt samt var uppmärksam på frysrisken. Tänk på att lufta kompressorn ofta, minst en gång i halvtimmen på avluftningsplatser inne, i brunnen (ny punkt) samt på väggen utanför slangboden.

Gissningsvis kommer vi vara tvungna att under dagen (tisdag) flytta kanoner mot liftspåret för att utnyttja den ostliga vinden samt även kanske vara tvungna att temporärt stänga ned några 7m-kanoner och FOLK-kanoner för att inte spruta snö i motvind med nedisning av slangar och utrustning som följd.

 När det nu snart blir ännu kallare så blir det också dags att byta munstycken samt börja flytta över utrustning till toppar/branter samt Turistbacke. Å föreningens vägnar, tack alla för det grovjobb ni gör och de timmar ni lägger ned! Vi uppdaterar löpande förändringar via sms-listan och här.

 https://docs.google.com/spreadsheets/d/11JQrK-ed-paK4mywvZ0ZwPWuiosbro9MScnPWXZkvWM/edit#gid=0

 

2017-01-02, Kanonerna går

I morse kl. 8.00 ca kom vi igång med kanonerna. Det gick bra! Uppdaterad schema ligger här:

 

2017-01-01, Gott Nytt År!

I eftermiddag så har vi laddat kanonerna inför en ny snöläggningsperiod. Planen är f.n. att starta måndag morgon den 2/1 kl. 8.00. Uppmaning till alla är att vara aktiva i sina pass och klä sig riktigt, använd broddar och hjälm då ni rör er i terrrängen. Kläder som tål väta är att föredra.

Vi ser ut att få väldigt växlande väder och kan räkna med att det kommer att bli en "bumpy ride" innan vi är i mål. Under något dygn kan vi också drabbas av ostliga vindar vilket vi måste vara uppmärksamma på så att vi inte drabbas av nedisning. Håll slangar rena från snö, skotta och knacka is. Patrullrunda en gång i timmen är rekommenderad.  Som vanligt gäller att om ni inte kan på det pass som ni är schemalagda på, se till att använda sms-gruppen eller kontaktlistan på schemat för att byta eller ordna ersättare.

 

  

2016-12-28, Nytt år - kyla i sikte!

Ser ut som att vi är på väg mot en ny period med kyla som enligt gällande prognos startar på nyårsdagens kväll/natt. Dock lite osäkert för tillfället, men för att vara lite förutseende och beredda så publiceras redan nu ett snöläggningsschema som gäller fram till fredag den 13/1. Nu kommer det sannolikt inte vara kallt hela tiden, men räkna med att vi rullar på med detta schema som uppdateras och justeras löpande utifrån temperatur. 

 

 

2016-12-13, Mera snö!
Vi har med gemensamma krafter lyckats producera en hel del snö de senaste dagarna. Kvarstår dock några dygn till för att det ska räcka till Teknikbacken innan vi kan flytta över till Turistbacken. Har vi tur kan det finnas en möjlighet redan på torsdag. Snö-schemat återfinns här:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/11JQrK-ed-paK4mywvZ0ZwPWuiosbro9MScnPWXZkvWM/edit#gid=0

2016-12-13, Personal till Åsbacken!
Idag började säsongens personal i Åsbacken. Vi hälsar Kjell-Åke, Johan och Joakim varmt välkomna till Friska Viljor!

2016-12-02, Start snöläggning!

Inför kvällen är status som följer (ber om ursäkt till er som inte varit med förr då nedan sannolikt är helt obegripligt, men vi förklara bättre för nyinvigda under helgen och i samband med era pass J):

Olja i kompressor finns

 • Det har installerats en ny automatventil för filterpaketet längst in. Ska tömmas automatiskt var 20:e minut. Då det är nytt kan det ju vara bra att bevaka att så verkligen sker.
 • Vi ska komma ihåg att tömma hinkarna i kompressorrum på kondensvatten
 • Öppna dörr till slangbod för tilluft kompressor, ska stå öppen hela tiden under drift.
 • Saknas fortfarande ett dörrlås på kompressorluckan, ett nytt köps idag. Ska dock inte påverka drift, men vi sätter dit en bräda som sträva för säkerhets skull.
 • Luftslang från yttervägg slangbod till luftledning mark som går upp i Teknikbacken är ej ansluten. Detta gör vi, slangen finns i slangboden. Luftventilerna på väggen (2 st) ska vara öppna. Den ena avser luft till ”bottenkanon” på platten vid barnliften. Den andra betjänar kanonerna uppställda i barnbacken (tror jag, vi får se på plats)
 • Vid start kompressor. Gå hela varvet runt och kolla att allt är rätt kopplat och att vi har luft till alla kanoner. Kolla särskilt så att de har kopplat in vattenanslutningen på den långa slang som går tvärs över ”puckelpisten” från vattenstammen i Teknikbacken till toppen barnbacken. Det ska finnas ett T-rör med avstängningsventil i toppen av barnbacken på en vattenslang som gör det möjligt att möblera om kanoner under helgen utan att behöva bryta den långa slangen.
 • Kontroll att vattenkranar är öppna innan påsläpp vatten. Sen ringer vi Micke L som startar pumpen. Hoppbacken kör också ikväll, men flödet ska inte vara några problem enligt expertis.  
 • TG7:or i Teknikbacken är inte uppkopplade (3 st). Kan göras så snart vi ser att allt funkar som det ska. Slang till den översta vid första avsteget ligger uppe på fördelningslådan. De andra två (vid kraftledningsstolpen ungefär) har ingen slang på plats, men det finns fler slangar i slangboden.
 • Munstycken är 20/20 på alla kanoner i barnbacken. De som står i Teknikbacken(3 st) saknar eventuellt munstycken (den översta gör det i alla fall). Lika bra att vi monterar på så att det är förberett och inte glöms.
 • Ström i fördelningslådan (element) saknas pga kabelbrott från robotklippare. Christer fixar på lördag, vi kör utan ström i lådan fram till dess.
 • Har man tid så kan man även passa på att byta gummipackning på bottenventil turistbacke (vatten) då denna är dålig. Görs lämpligen av de som står i dagsljus på lördag.
 • Påminn mig även om att vi kollar upp hur det är med gasol, tändstickor m.m.

 

Som vanligt, bra med broddar, pannlampa och jag rekommenderar även att ha hjälm på skallen. Klubbstugan disponibel för att sitta i under passen denna helg. 

Micke J, Magnus J, Micke L och Henrik ses ikväll vid 17.30. Har ngn fler tillfälle att dyka upp i samband med uppstart så är det toppen ifall ngt oförutsett inträffar. Alla nyinvigda välkomnas även varmt till ett studiebesök under helgen för att se snöproduktion på nära håll. Nu håller vi tummarna för att grejerna håller och att kylan hänger kvar.

 Länkar till sprutschema och manual (notera att sprutmanual tyvärr inte är helt uppdaterad, revidering på gång):

https://docs.google.com/spreadsheets/d/11JQrK-ed-paK4mywvZ0ZwPWuiosbro9MScnPWXZkvWM/edit#gid=0

 

http://www.friskaviljor.com/Foreningen/Driftmanual-Snotillverkning/

 /Henrik

 

2016-11-23, Klubbkläder

Under vecka 48 finns FV Alpinas klubbkläder för utprovning på Intersport. Klicka på länken för mer information, sortiment och priser.

 Profilklader_FV.pdf

  

 

2016-11-16, Arbetsdagar i Åsbacken

 

 Snart skidsäsong igen och därmed hög tid att förbereda backen inför vintern. V.v. planera därför in arbetsdagar i Åsbacken enligt följande:

 • Lördag 29/10, kl. 9.00 – 15.00 - Genomförd, tack alla!
 • Lördag 19/11 & söndag 20/11 (samma datum som FV:s skidbytardagar), kl. 9.00 – 15.00

Uppdatering 2016-11-17:
Jättebra om vi hinner fixa allt på listan under helgen, men högst prioritet ligger på punkterna 1-3 som måste åtgärdas så att vi kan köra igång med snöläggning när kylan kommer. Som förra gången är det också tacksamt att de som har röjsågar tar med dessa och denna gång borde det räcka med att 2 personer kör bort det sista som är kvar.

 arbetsdag_161119_20_1.pdf

 Bra att ha med sig är:

 • Oömma kläder
 • Matsäck, fika
 • Röjsåg
 • Spade, spett
 • Släpvagn

 Utöver de planerade arbetsdagarna kommer vi även behöva hjälpas åt med andra förberedande åtgärder som ibland kan komma att aviseras med kort varsel.

 

Vi hoppas på god uppslutning så att vi hinner med så mycket som möjligt.

 

Välkomna!

Inga nyheter är skapade

 

 

Filtrera nyheter

Postadress:
Friska Viljor AK - Skidor
Slalomvägen 20
89130 Örnsköldsvik

Kontakt:
Tel: 0660-167 20
Fax: 0660-130 45
E-post: This is a mailto link

Se all info